RSMSSB LDC Answer Key 2018:- The Examination of Rajasthan Subordinate &  Ministerial Service Selection Board RSMSSB  for LDC post is accomplished successfully. Department taken this written exam for Lower Division Clerk 11255 vacant vacancies. The process concluded in two shifts & all the exam sitters are now looking for Ldc answer key 2018. With a huge no. of participants official will take time to upload the final result. Before this you all can check Rajasthan LDC Clerk answer key with question paper set as well. Find out the relevant images & proper links for the key PDF. Also we have tried to provide every possible info for the convenience of students at this page.

Latest Update – Rajasthan LDC Exam 2018 की Official उत्तर कुंजी यहाँ अपलोड कर दी गयी है  !! एग्जाम से संबधित कोई डॉट्स हो आप निचे गए कमेंट बॉक्स के माध्यम से पूछ सकते हो हमारी टीम आपकी पूरी सहायता करेगी !

RSMSSB LDC Answer Key 2018:-

The Key is available for question Paper set A, B, C, D. The RSMSSB Official server rsmssb.rajasthan.gov.in is ready with the link of answer key. Students can see the key PDF blinking at the official portal. Similarly, we are also providing students direct links of download the RSMSSB ldc answer key for the OMR based paper. Now cross check your answer & remember to have the proper set of key. The cut off is going to be so high this time. So candidates before checking the key make an estimate of cut off in your minds & the no. of attempts made by you to reach that cut off.

ldc answer key 2018

rsmssb answer key 2018

RSMSSB Answer Key Important Links
16th September – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key Download Here
16th September – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
9 September – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key Download Here
9 September – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
19th August – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key Download Here
19th August – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
19th August – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key Download Here
19th August – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
12th August – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key  Download Here
12th August – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
  Official Website www.rsmssb.rajasthan.gov.in

Below You can Find the 12th August 2018 Questions are updated below – 

Q 1. प्राकृतिक गैस का मुख्य घटक हैं

Ans- मेथेन

Q 2. कौन उदाहरण थर्मोसटिंग बहुलक का है?

Ans- बैकलाइट

Q 3. यौगिक HC = C – CH2 – CH = CH2 का IUPAC नाम हैं

Ans.  (D) पेन्ट – 1. आइन – 4 – ईन

Q 4.  एरोमैटिक यौगिक का चयन कीजिए।

Ans. —

Q 5. CFC रासायनिक रूप से अधिक स्थायी होते हैं, क्योंकि इनमें नहीं होता है ?

Ans. (A) H

Q 6. जब आवर्त सारणी में ऊपर से नीचे की ओर आते हैं तो क्षार धातुओं का आकार ?

Ans. (A) बढ़ता है।

Q 7. प्लास्टर ऑफ पेरिस” का रासायनिक सूत्र है

Ans- CasO4.2H20

Q 8. क्षार धातुओं के अमोनिया में विलयन के लिए निम्न में से कौन सा कथन असत्य है?

Ans.  (D) प्रकृति प्रतिचुम्बकीय होती है।

Q 9. कौनसा पदार्थ क्लोरीन के साथ गर्म करने पर ब्लीचींग पावडर देता है ?

Ans.  (D) बुझा चूना

Q 10. निम्न में से कौन सा भौतिक परिवर्तन का उदाहरण ?

Ans. (A) कागज का फटना

Q 12. चूने के पानी में CO2 प्रवाहित करने पर, चूने का पानी हो जाता है –

Ans- दूधिया

Q 13. जब रासायनिक अभिक्रिया जाता है तब ?

Ans.  (D) सक्रियण ऊर्जा प्रभावित होती है।

Q 14. निम्नलिखित किस प्रक्रिया के दौरान हैबर प्रक्रिया में अमोनिया और लोह (Fe) की सतह के बीच बंध कमजोर पड़ता है एवं टूटता है?

Ans. —

Q 15. यदि 100 वॉट का बल्ब 10 घंटे काम में लिया जाता है, तो बिजली की मात्रा की खपत होगी ?

Ans. (B) 1 KWh (= 1 इकाई विद्युत)

Q 16. एक व्यक्ति की लम्बाई छः फीट है। उस पूरा प्रतिविम्व दर्पण में देखने के लिए एक दर्पण की न्यूनतम ऊँचाई है-

Ans. (B) 3 फीट

Q 17. एक दूर दृष्टि से पीड़ित व्यक्ति एक सामान्य दूरी पर रखी गयी किताब को एक सूक्ष्म छिद्र में से पढ़ सकता है, क्योंकि सूक्ष्म छिद्र से देखने पर ?

Ans.  (C) वह एक उत्तल लैन्स की तरह काम करता है।

Q 18. एक 2 कुलाम आवेश को 10 कुलाम आवेश के चारों ओर 3 मी त्रिज्या के एक वृत्ताकार पथ पर ले जाने में किया गया कार्य होगा ?

Ans.

Q 19. प्रकाश की एक किरण परावर्ती समतल सतह पर सतह के साथ 56° के कोण पर आपतित होती है। परावर्तन कोण का मान होगा।

Ans.  (A) 34°

Q 20. एक वस्तु पहले एक लैन्स से 24 सेमी की दूरी पर, और इसके उपरान्त लैन्स से 16 सेमी पर रखी जाती है। दोनों ही स्थितियों में वस्तु के प्रतिबिम्ब का आवर्धन समान है। लैन्स की फोकस दूरी है –

Ans. —

Q 21. विभिन्न मान के कई प्रतिरोधों को समान्तर क्रम में जोड़कर उन्हें वैटरी से जोड़ने पर विभिन्न प्रतिरोधों में प्रवाहित होने वाली धारा एवं उनके सिरों के मध्य विभवान्तर ?

Ans.  (C) धारा का मान समान होगा लेकिन विभिन्न प्रतिरोधों के सिरों के मध्य विभवान्तर भिन्न-भिन्न होगा।

Q 22. एक प्रत्यावर्ती धारा जनित्र और दिष्ट धारा जनित्र में महत्वपूर्ण अन्तर है ?

Ans —

Q 23. एक प्रत्यावर्ती धारा की विद्युत मोटर में, कुण्डली में धारा की दिशा एक बार बदलती है कुण्डली के हर ?

Ans.  (C) आधे चक्कर में

Q 24. वह परिघटना जिसमें किसी एक चालक में बटन हुआ चुम्बकीय क्षेत्र दूसरे चालक में प्रेरित छ उत्पन्न करता है, कहलाती है :

Ans.  (B) विद्युतचुम्बकीय प्रेरण

Q 25. शुष्क सैल एक तरह का ?

Ans.  (A) प्राइमरी सैल है

Q 26. एक इलेक्ट्रॉन पर आवेश है ?

Ans. (A) + 1.6 x 10-19 Coulomb /कुलाम

Q 27. एक उत्तल लैन्स को आवर्धक लैन्स (आवर्धक शीशा) के रूप में उपयोग करने के लिए, वस्तु को कहाँ रखा जाता है?

Ans. 

Q. 28. एक प्रिज्म में निम्नलिखित में से कौनसा रंग सबसे अधिक विचलित होता है ?

Ans. (D) नीला

Q 29. कौन-सा एक डेटाबेस मैनेजमैन्ट सॉफ्टवेयर नहीं है ?

Ans.   (D) Drupal

Q 30. एक वैश्विक पता (एड्स) है जो इंटरनेट पर संसाधनों का पता लगाने के लिए उपयोग किया जाता है ।

Ans. (D) URL

RSMSSB LDC Exam 2018 
Article Category
Authority Name Rajasthan Subordinate &  Ministerial Service Selection Board
Exam RSMSSB LDC Clerk Garde 2 Exam 2018
Post  Lower Division Clerk
No. of Vacancies 11255
Job Type Rajasthan Govt. Job
Official Website rsmssb.rajasthan.gov.in

Rajasthan LDC Answer Key 2018

 आपको कोई RSMSSB LDC Answer Key 2018 & Question paper Solution Related Doubts or Confusion हो तो कमेंट के माध्यम से डिस्कस कर सकते हैं हमारी टीम आपकी पूरी सहायता करेगी !. यदि कोई अभियार्थी सेट वाइज आंसर की चेक नहीं कर पा रहे हैं तो कृपया कमेंट द्वारा हमे सूचित करे। आपकी पूरी सहायता की जाएगी।

Rajasthan LDC Clerk Answer Key 16th Septemebr 2018:-

Applicants who appeared for the test can see unofficial LDC Answer Key 2018 at various portal. Authentic key will release in a few days by RSMSSB. Official key objection form will be  available soon at the site. Candidates who have objections with the final key can stand up & fill objection form with a proper proof. The relevant link of key is attached at the end of this page. Candide not required to go anywhere. Check out all keys of 12th August LDC Exam 2018. Official RSMSSB Answer key of LDC Clerk Grade 2 Exam are a great way to help you reduce your Written Exam Marks & Expected Cut Off Marks and it’s really important to refer to them for any kind of problematic questions. He answers key will give you an idea of the score that you will obtain in the examination.

How to Download Today LDC Answer Key & Question Paper Pdf:-

In LDC exams it has seen that students have a huge rush for the LDC post exams. But here the students who will select for the LDC post will clarify after they will see the answer keys. Check out the direct hustle free RSMSSB LDC Answer Key 2018 link below. Match your answer from the key & make sure that 70% of your answers are correct. In that case students will be confirmed that they will select definitely. As more updates will release by the official, candidates will be able to see it at this page.

  • Visit Official Site located at web address @www.rsmssb.rajasthan.gov.in.
  • Click on relevant link PDF of key in the Important Links section.
  • Save link Rajasthan LDC Answer Key 2018 PDF.
  • Make sure to choose the proper Set of key.
  • Check your answers now.

Check Here – Rajasthan LDC Result 2018

rpsc ldc cut off 2016

Previous 2 / 2

235 Comments

  1. Jitu

    Sir august ki ans key galat he kya

    Reply
  2. pushpa siddh

    sir 9th sep. ki answer key send krna

    Reply
  3. RAVI kumar

    Mere no 104he paper me sc see chance he

    Reply
  4. Shalu

    Sir LDC 16 sept ki Anwer keys dono hi Paper se match hi nahi ho rehi h

    Reply
  5. Tanu

    Sir 16 sept wali dono peper ki answer keys Galt h match hi nahi kar rehi h

    Reply
  6. rajveer singh

    sir 16 sep. ki anwer key downlod nhi ho rhi he

    Reply
  7. yogesh

    sir answer key open hi ni ho rhi ..

    Reply
  8. Pravin Kumar Faleja

    Sir Ldc Result Kab Ayega

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *