RRB NTPC Exam General Science & GK QuestionRailway Recruitment Board is organised the RRB NTPC Exam 2016. The overall Exam Paper are Intermediate Level. RRB NTPC Exam General Science & GK Question With Answer key and Paper analysis and RRB NTPC Exam Paper 2016 Review of 28th March 2nd Shift/Afternoon Shift are:-

 

RRB NTPC Exam General Science & GK Question :-

The questions are collected from students that attend the RRB NTPC Exam 2016 Afternoon Shift the different centres and diff. zones like-RRB Ahmedabad, RRB Secunderabad, RRB Kolkata, RRB Bhopal, RRB Allahabad, RRB Ajmer, RRB Patna RRB Allahabad, RRB Bangalore , RRB Chennai, RRB Chandigarh etc.

  Also Read:-

 >> RRB NTPC Math and General Science Questions Shift-1,2,3 with Answers <<

1.The power of Lens is measured by?
Ans:-Diopter.

2.India’s Oldest dam?
Ans:- Kallanai Dam, also known as Grand Anicut. It still serves the people of Tamilnadu, India.

3.International Yoga day celebrated on?
Ans:-June 21st.

4.SI Unit of electric charge?
Ans:- Columb.

5. Who is the Father of Indian space?
Ans:- Vikram Sarabhai.

6. Which country in the world has the maximum number of robots working?
Ans:- Japan.

7.The capital of Denmark?
Ans:Copenhagen.

8.first Indian hockey player to awarded Padam Shri?
Ans:-Balbir Singh Dosanjh.

9.January 4th Independence day of which country?
Ans:-Burma.

10.Ajanta and Ellora cave are located in which state?
Ans:-Maharashtra.

11.The device used for locating submerged object sunder sea is?
Ans:-Sonar.

12.2018 winter session Olympic game venue?
Ans:- PyeongChang, South Korea.

13.First Indian lady to won gold in Asian games?
Ans:-Kamaljeet Sandhu.

14.Name of the Dog who first goes to space?
Ans:-Laika.

15. India’s satellite launch-pad is located at?
Ans:- Shri Hari Kota.

16.India’s Oldest dam?
Ans:-Kallanai Dam, also known as Grand Anicut. It still serves the people of Tamilnadu, India.

17.Rabindranath Tagore got the noble prize in which year?
Ans:-1913.

18.Which country gifted statue of liberty to the USA?
Ans:- France.

19.Ethanol is obtained from?
Ans:-Cereals.

20. Polio vaccine was discovered by ?
Ans:- Dr. Jonas Salk.

21. Which astronomer wrote the Aryabhatiya?
Ans:-Aryabhata I.

22.No. of fundamental duties?
Ans:-11.

23.Another name of the computer chip?
Ans:-Microchip.

24.2015 French open winner?
Ans:-Stan Wawrinka(Men), Serena Williams(Women)

25.How many players in kho kho?
Ans:-9.

26. DMK party is founded by whom?
Ans:-Dravida Munnetra Kazhagam.

27.2 largest country in respect of land area?
Ans:-Canada.

28.Study of birds is called?
Ans:-Ornithology.

29.U.N climate change meeting held in which place?
Ans:-Paris.

30.smallest planet?
Ans:-Mercury.

31. Which blood group is called the “universal donor”?
Ans:- “O Group”.

32.Did Buddha attain enlightenment at?
Ans:-Bodh Gaya.

33.Polio vaccine is developed by?
Ans:-Jonas Edward SalK.

34.Father of space research?
Ans:-Vikram Ambalal Sarabhai.

35.Instrument to detect object under water?
Ans:-Sonar.

36.First governer general of free India?
Ans:-Lord Canning.

37.Ornithology is called ?
Ans:- Study of birds.

38.A group of dolphin is called?
Ans:-School or Pod.

39.First Lok sabha speaker?
Ans:-Ganesh Vasudev Mavalankar.

40. How much blood is in the human body?
Ans:- 5.7 liters

      Also Read  >>RRB NTPC Exam Paper 2016 28th March 1st Shift With Question & Answer Key <<

Candidates if you want to receive any  updates Related to RRB NTPC Exam General Science & GK Question & Answer Key. You can join us on facebook or Google Plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *