RSMSSB LDC Question Paper 16 September 2018 Download 1st, 2nd Shift Pdf: – Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board, Jaipur successfully conducted Junior Assistant cum LDC {Lower Division Clerk} examination on date 16 September 2018 First Shift from 08:00 AM to 11:00 AM. Exam was conducted for candidates whose name starts with A to G alphabet. Now after completing the exam at all examination centers Second Shift aspirants are looking for RSMSSB LDC 1st Shift Question Paper 16 September 2018 Pdf in Hindi / English online at the internet. All of you know that 2nd shift paper will start from 02:00 PM to 03:00 PM. Candidates who have attempted this exam at all centers can share Today RSMSSB LDC Asked Question 2018 & 1st Shift Paper below through comment section. It can be helpful for the aspirants who are going to conduct next shift paper.

Latest Update:- RSMSSB LDC Answer Key 16th September 2018 अन ऑफिसियल { Parishkar Jaipur & Utkarsh Coaching } की संभावित उत्तर कुंजी यहां यहाँ पर अपडेट कर दी गयी है। आप इसे निचे से PDF FOrmat में डाउनलोड कर सकते है!  इसके साथ ही आंसर की से संबंधित कोई डॉट्स हो तो आप निचे कमेंट बॉक्स में डिस्कश कर सकते है! हमारी सपोर्ट टीम आपकी पूरी सहायता करेगी !!

Today RSMSSB LDC Question Paper 16 September 2018:-

Many thousands of candidates attempted Todays Raj LDC / Junior Assistant Shift 1 Paper 16/09/2018 Morning at various centers. Candidates if you want to share your thoughts with us then don’t hesitate and comment below in comment section. We will publish your comment here on this page as soon as possible. Candidates total 100 marks from subjects GK, General Science and Mathematics was asked. Paper 2nd will be conducted shift 2 {evening} at all centers. Aspirants who are going to attempt this paper can check here RSMSSB LDC {JA} Asked Question from GK, GS, and Maths. Paper-II will be conducted for 100 marks and questions will be consists from subject General English and General Hindi. For more details about RSMSSB LDC Question Paper 16 September 2018 stay online here.

RSMSSB Answer Key Important Links
16 September – LDC Paper 1 & Key Download Here
16 Sept. – RSMSSB LDC Paper 2 & Key Available Soon
9th September – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
9 Sept. – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key Check Here
19th August – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key Download Here
19th August – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
12th August – RSMSSB LDC Paper 1 Answer Key  Download Here
12th August – Rajasthan Paper 2 Answer Key Download Here
Admit Card Check here
Syllabus in Hindi Download Here
Answer Key Pdf Check Here
  Official Website www.rsmssb.rajasthan.gov.in

नमस्कार दोस्तो आज दिनाक 16 September 2018 को आयोजित राजस्थान कनिष्ट सहायक परीक्षा के 1st पेपर {सामान्य ज्ञान, दैनिक विज्ञान, गणित} विशय के लिए जारी हो गया है| आप इस पेपर को इस पेज पर निचे दिए हुए लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते हो धन्यवाद| 

Q 1. प्राकृतिक गैस का मुख्य घटक हैं

Ans- मेथेन

Q 2. कौन उदाहरण थर्मोसटिंग बहुलक का है?

Ans- बैकलाइट

Q 3. यौगिक HC = C – CH2 – CH = CH2 का IUPAC नाम हैं

Ans.  (D) पेन्ट – 1. आइन – 4 – ईन

Q 4.  एरोमैटिक यौगिक का चयन कीजिए।

Ans. —

Q 5. CFC रासायनिक रूप से अधिक स्थायी होते हैं, क्योंकि इनमें नहीं होता है ?

Ans. (A) H

Q 6. जब आवर्त सारणी में ऊपर से नीचे की ओर आते हैं तो क्षार धातुओं का आकार ?

Ans. (A) बढ़ता है।

Q 7. प्लास्टर ऑफ पेरिस” का रासायनिक सूत्र है

Ans- CasO4.2H20

Q 8. क्षार धातुओं के अमोनिया में विलयन के लिए निम्न में से कौन सा कथन असत्य है?

Ans.  (D) प्रकृति प्रतिचुम्बकीय होती है।

Q 9. कौनसा पदार्थ क्लोरीन के साथ गर्म करने पर ब्लीचींग पावडर देता है ?

Ans.  (D) बुझा चूना

Q 10. निम्न में से कौन सा भौतिक परिवर्तन का उदाहरण ?

Ans. (A) कागज का फटना

Q 12. चूने के पानी में CO2 प्रवाहित करने पर, चूने का पानी हो जाता है –

Ans- दूधिया

Q 13. जब रासायनिक अभिक्रिया जाता है तब ?

Ans.  (D) सक्रियण ऊर्जा प्रभावित होती है।

Q 14. निम्नलिखित किस प्रक्रिया के दौरान हैबर प्रक्रिया में अमोनिया और लोह (Fe) की सतह के बीच बंध कमजोर पड़ता है एवं टूटता है?

Ans. —

Q 15. यदि 100 वॉट का बल्ब 10 घंटे काम में लिया जाता है, तो बिजली की मात्रा की खपत होगी ?

Ans. (B) 1 KWh (= 1 इकाई विद्युत)

Q 16. एक व्यक्ति की लम्बाई छः फीट है। उस पूरा प्रतिविम्व दर्पण में देखने के लिए एक दर्पण की न्यूनतम ऊँचाई है-

Ans. (B) 3 फीट

Q 17. एक दूर दृष्टि से पीड़ित व्यक्ति एक सामान्य दूरी पर रखी गयी किताब को एक सूक्ष्म छिद्र में से पढ़ सकता है, क्योंकि सूक्ष्म छिद्र से देखने पर ?

Ans.  (C) वह एक उत्तल लैन्स की तरह काम करता है।

Q 18. एक 2 कुलाम आवेश को 10 कुलाम आवेश के चारों ओर 3 मी त्रिज्या के एक वृत्ताकार पथ पर ले जाने में किया गया कार्य होगा ?

Ans.

Q 19. प्रकाश की एक किरण परावर्ती समतल सतह पर सतह के साथ 56° के कोण पर आपतित होती है। परावर्तन कोण का मान होगा।

Ans.  (A) 34°

Q 20. एक वस्तु पहले एक लैन्स से 24 सेमी की दूरी पर, और इसके उपरान्त लैन्स से 16 सेमी पर रखी जाती है। दोनों ही स्थितियों में वस्तु के प्रतिबिम्ब का आवर्धन समान है। लैन्स की फोकस दूरी है –

Ans. —

Q 21. विभिन्न मान के कई प्रतिरोधों को समान्तर क्रम में जोड़कर उन्हें वैटरी से जोड़ने पर विभिन्न प्रतिरोधों में प्रवाहित होने वाली धारा एवं उनके सिरों के मध्य विभवान्तर ?

Ans.  (C) धारा का मान समान होगा लेकिन विभिन्न प्रतिरोधों के सिरों के मध्य विभवान्तर भिन्न-भिन्न होगा।

Q 22. एक प्रत्यावर्ती धारा जनित्र और दिष्ट धारा जनित्र में महत्वपूर्ण अन्तर है ?

Ans —

Q 23. एक प्रत्यावर्ती धारा की विद्युत मोटर में, कुण्डली में धारा की दिशा एक बार बदलती है कुण्डली के हर ?

Ans.  (C) आधे चक्कर में

Q 24. वह परिघटना जिसमें किसी एक चालक में बटन हुआ चुम्बकीय क्षेत्र दूसरे चालक में प्रेरित छ उत्पन्न करता है, कहलाती है :

Ans.  (B) विद्युतचुम्बकीय प्रेरण

Q 25. शुष्क सैल एक तरह का ?

Ans.  (A) प्राइमरी सैल है

Q 26. एक इलेक्ट्रॉन पर आवेश है ?

Ans. (A) + 1.6 x 10-19 Coulomb /कुलाम

Q 27. एक उत्तल लैन्स को आवर्धक लैन्स (आवर्धक शीशा) के रूप में उपयोग करने के लिए, वस्तु को कहाँ रखा जाता है?

Ans. 

Q. 28. एक प्रिज्म में निम्नलिखित में से कौनसा रंग सबसे अधिक विचलित होता है ?

Ans. (D) नीला

Q 29. कौन-सा एक डेटाबेस मैनेजमैन्ट सॉफ्टवेयर नहीं है ?

Ans.   (D) Drupal

Q 30. एक वैश्विक पता (एड्स) है जो इंटरनेट पर संसाधनों का पता लगाने के लिए उपयोग किया जाता है ।

Ans. (D) URL

16th September Rajasthan LDC Clerk Question Paper 2018 Download Paper 1st & 2nd Exam Review

Name of the Recruitment Board Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board, Jaipur
Official Website of RSMSSB www.rsmssb.rajasthan.gov.in
Post Name Lower Division Clerk {LDC}
Total Posts 11,255 Posts
Exam Date for A to G 16 September 2018
Paper 1st Exam Timing {GK, GS, Maths} 08:00 AM to 11:00 AM {Morning}
Paper 2nd Exam Timing {English, Hindi} 02:00 PM to 05:00 PM {Afternoon}
Article for Question Paper
Status Available Now

RSMSSB LDC Paper 1st {GK, Science, Maths} Asked Questions 2018 1st Shift

RSMSSB LDC Question Paper 12th August 2018 RSMSSB LDC Question Paper 12th August 2018 RSMSSB LDC Question Paper 12th August 2018 RSMSSB LDC Question Paper 12th August 2018

RSMSSB LDC Answer Key 16 September 2018 Paper 1st & 2nd cut off Marks

After completing the exam in September 2018 official board will publish RSMSSN Junior Assistant Answer Key 16 September 2018 Question Paper with Answers in Set / Series / Paper Code wise. You can download unofficial answer key of Raj Dc by coaching classes like Parishkar, Shri Ram Edu Sikar and other classes. Expected Cut off marks of LDC will be released later here for SC, ST, OBC and General category candidates on this page after completing the exam of all days and shifts. For more details about this article you need to stay online at our web portal. Bookmark this web page to getting latest updates.

How to download RSMSSB LDC Question Paper 16th September 2018 Online?

  • First of all search in Google today LDC Paper 1st 16 Sep 2018.
  • Now open www.FreeResultAlert.Com website in search results.
  • Scroll down this page and image format of Today Junior Assistant Question Paper.
  • Download Pdf of Ques paper 1st through here given links.
  • All the best for next shift paper.

Check Here – Rajasthan LDC Result 2018

Thanks for visiting RSMSSB LDC Question Paper 16 September 2018 Download 1st, 2nd Shift Pdf. Bookmark www.FreeResultAlert.com for Latest Govt Jobs Updates, Exam Date, Admit Card, Answer Key, Result, Cut off and Time Table. Share the following article on social networking websites with other students.

4 Comments

  1. Rakesh Vishnoi

    Paper

    Reply
  2. narenda meena

    plsease update 19 august ldc paper 1 and 2

    Reply
  3. Alok sharma

    Sir 12 august ke paper me approx kitne no tk aaye ki gen. Ki cut off cross ho ske

    Reply
  4. Saurabh

    Sir second shift ka paperaur …plz

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *